Warsztaty Donserv
Warsztaty prowadzone przez:
prof. dr hab. inż. Edmunda Kacę oraz
Patrycję Radzewicz
Radosława Kmiecika
W programie:
- Warsztaty praktyczne z metody oznaczania azotu metodą Kjedahla
- Pomiar (pojęcie pomiaru, rodzaje metod pomiarowych, obliczanie najlepszego przybliżenia wielkości mierzonej, rozproszenie wyników pomiaru).
- Błędy przypadkowe i systematyczne oraz charakterystyki metrologiczne pomiaru – precyzja, poprawność, obciążenie pomiaru
- Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka w metrologii (wynik pomiaru jako realizacja zmiennej losowej, półprzedział ufności jako niepewność wyniku pomiaru, funkcja losowa złożona jako model wyniku pomiaru, funkcje zmiennych losowych)
- Niepewność pomiaru (wprowadzenie, źródła niepewności pomiaru i ich wizualizacja – diagram przyczyn i skutków, różne formy niepewności pomiaru)
- Metody obliczania niepewności pomiaru bezpośredniego (klasyfikacja niepewności, metoda typu A, metoda typu B, obliczanie niepewności rozszerzonej, przykłady)
- Metody obliczania niepewności pomiaru pośredniego (równania propagacji niepewności, budżet niepewności, przykłady – miareczkowanie, kalibracja standardu)
- Przykład szacowania niepewności związanej z wynikiem oznaczenia białka metodą Kjeldahla
- Określenie menzurandu (procedura oznaczania, równanie menzurandu)
- Identyfikacja możliwych źródeł niepewności
- Szacowanie składowych niepewności
- Obliczanie niepewności złożonej (m. in. z wykorzystaniem autorskiego programu w EXCEL oraz programu wg EURACHEM).
- Analiza wyników uzyskanych podczas praktycznych warsztatów z oznaczania azotu w produktach spożywczych.
Uczestnicy otrzymają materiały z wykładów, oprogramowanie służące obliczaniu niepewności pomiarów oraz certyfikat uczestnictwa.
Niepewność pomiarów analitycznych i metody jej obliczania, z przykładem oznaczania białka wg metody Kjeldahla. 19.06-21.06.2023 rok
Pierwszy dzień: 19.06.06.2023 9.00 – 17.00 prowadzący: Patrycja Radzewicz, Radosław Kmiecik
- 9.00-10.00 Rejestracja uczestników
- 10.00 -11.00 Praktyczne aspekty oznaczania azotu i białka z wykorzystaniem metody Kjedhala
- Podstawy teoretyczne metody
- Etapy procesu: Mineralizacja; Destylacja; Miareczkowanie
- Na które parametry procesu należy zwrócić szczególną uwagę?
- Punkty krytyczne procesu.
- Przerwa kawowa
11.30 – 17.30 Oznaczanie azotu metodą Kjedahla w praktyce- z wykorzystaniem urządzeń firmy Raypa
- Przeprowadzenie analizy
- Przedstawienie firmy Raypa oraz Donserv Wojciech Kaca
- Dyskusje na temat praktycznych aspektów oznaczania białka metodą Kjedahla (punkty krytyczne, dobór odczynników do analizy, oznaczanie azotu nieamonowego….)
Podsumowanie pierwszego dnia warsztatów oraz spotkanie integracyjne
Drugi dzień: 20.06.2023 9.00-18.00 prowadzący: Prof. dr hab. inż. Edmund Kaca
- 9.00-10.00 Pomiar (pojęcie pomiaru, rodzaje metod pomiarowych, obliczanie najlepszego przybliżenia wielkości mierzonej, rozproszenie wyników pomiaru).
- Przerwa kawowa
- 10.30 – 11.30 Błędy przypadkowe i systematyczne oraz charakterystyki metrologiczne pomiaru – precyzja, poprawność, obciążenie pomiaru
- Przerwa kawowa
- 12.00 – 13.00 Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka w metrologii (wynik pomiaru jako realizacja zmiennej losowej, półprzedział ufności jako niepewność wyniku pomiaru, funkcja losowa złożona jako model wyniku pomiaru, funkcje zmiennych losowych)
- 13.00 – 14.00 Przerwa obiadowa
- 14.00 – 15.00 Niepewność pomiaru (wprowadzenie, źródła niepewności pomiaru i ich wizualizacja – diagram przyczyn i skutków, różne formy niepewności pomiaru)
- Przerwa kawowa
- 15.30 – 16.30 Metody obliczania niepewności pomiaru bezpośredniego (klasyfikacja niepewności, metoda typu A, metoda typu B, obliczanie niepewności rozszerzonej, przykłady)
- Przerwa kawowa
- 17.00 – 18.00 Metody obliczania niepewności pomiaru pośredniego (równania propagacji niepewności, budżet niepewności, przykłady – miareczkowanie, kalibracja standard
Trzeci dzień: 21.06.2023 8.00 – 13.00 prowadzący: Prof. dr hab. inż. Edmund Kaca
- Przykład szacowania niepewności związanej z wynikiem oznaczenia białka metodą Kjeldahla
- Określenie menzurandu (procedura oznaczania, równanie menzurandu)
- Identyfikacja możliwych źródeł niepewności
- Szacowanie składowych niepewności
- Obliczanie niepewności złożonej (m. in. z wykorzystaniem autorskiego programu w EXCEL oraz programu wg EURACHEM).
- Analiza wyników uzyskanych podczas praktycznych warsztatów z oznaczania azotu w produktach spożywczych.
- 13.00 -14.00 Obiad dla uczestników
- 14.00-15.00 Podsumowanie i zakończenie warsztatów
Koszt uczestnictwa: 1300 pln netto
Przy rejestracji do 15.05.2023: 1200 pln
W programie również wieczorne spotkanie integracyjne z niespodzianką.
(koszty posiłków w trakcie wykładów oraz wieczornego spotkania w cenie)
Zgłoszenia prosimy kierować na adres: warsztaty|donserv.pl| |warsztaty|donserv.pl lub poprzez wypełnienie formularza on-line
Kontakt:
W sprawie szczegółów dotyczących uczestnictwa, prosimy o kontakt z panią Patrycją Radzewicz e-mail:warszaty|donserv.pl| |e-mail: warsztaty|donserv.pl tel. 602455795 lub z biurem firmy tel 22 863 19 30 lub z naszymi przedstawicielami handlowymi.