Liofizatory laboratoryjne do 16 kg
Suszenie żywności, materiałów biologicznych i chemicznych, a także produktów farmaceutycznych i okazów pochodzenia archeologicznego za pośrednictwem tradycyjnych metod może nie sprawdzić się na poziomie badań laboratoryjnych. Liofizacja to najbardziej łagodny sposób usuwania wilgoci, który zakłada bezpośrednią zmianę stanu skupienia rozpuszczalnika. Liofizatory do 16 kg umożliwiają wykonanie takiego procesu, ograniczając przy tym występowania zmian biologicznych i chemicznych materiału.
Największe pojemności kondensatorów lodu, które montowane są w liofizatorach do 16 kg, pozwalają na wysuszenie znacznych partii produktu za jednym razem. Tego typu rozwiązania rekomendowane są badaniom i projektom przewidującym duże nakłady materiału roboczego — deklarowana wydajność to nawet 12 kg na 24 godziny pracy.
Liofizatory laboratoryjne do 16 kg
Wykonanie liofizatorów o pojemności kondensatora 16 kg umożliwia intensywną eksploatację w warunkach laboratoryjnych. Komora oraz sam kondensator wykonane zostały ze stali kwasowej, która wytrzyma regularnie powtarzające się cykle rozmrażania. Za kontrolę podstawowych parametrów procesu odpowiada wbudowany sterownik.
Liofilizator Gamma model 1-16 LSCplus / 2-16 LSCplus
Liofilizacja jest najbardziej łagodnym procesem suszenia produktów. Opiera się ona na fizycznym zjawisku sublimacji, tzn. bezpośredniego przechodzenia rozpuszczalnika ze stanu stałego w stan gazowy. Proces ten eliminuje większość zmian enzymatycznych, bakteryjnych czy chemicznych zachodzących przy standardowym suszeniu produktów.